środa, 6 stycznia 2016

Zupa krem brokułowo-marchewkowo-groszkowa

W czasie mrozów nie ma to jak rozgrzewająca zupa. Ja nie wyobrażam sobie bez niej obiadu, choć oczywiście są i tacy dla których zupa to tylko "wodny dodatek" do obiadu :) Dla tych, którzy podobnie jak ja lubią rozkoszować się w tym daniu polecam zupę brokułowo-marchewkowo-groszkową. Zawsze robiłam brokułową, albo brokułowo-groszkową, ale dziś postanowiłam coś zmienić - efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania - Zuzi smakowało, mąż pochłonął dwa talerze :) Oto przepis:

SKŁADNIKI:

  • czubata łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • 2 cebulki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu
  • brokuł
  • mrożona marchewka z groszkiem - 450 g
  • sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:

  • W garnku na maśle i oliwie szklimy obrane i pokrojone w kosteczkę cebule i pokrojony na plasterki czosnek (oliwę dodajemy by masło się nie zaczęło przypalać).  Dodajemy różyczki odcięte z brokuła i chwilę razem podsmażamy.
  • Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy aż brokuł będzie al dente. Marchewkę z groszkiem wysypujemy na sitko i przelewamy gorącą wodą (może być z kranu). Wsypujemy do garnka z zupą i ponownie gotujemy - około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. 
  • Przelewamy najlepiej do stojącego szklanego blendera i miksujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Podajemy z groszkiem ptysiowym, grzankami lub bagietką.
  • SMACZNEGO :)







    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz