Składniki:
- kalafior ( 2 duże lub torebka 800 g mrożonego )
- 5 ziemniaków (większych)
- jedna duża pietruszka
- 1 średnia cebulka
- 1 liść laurowy
- 7 ziarenek ziela angielskiego
- 500 ml wody (ja używam przefiltrowanej z kranu)
- 500 ml mleka
- 125 ml śmietanki 30%
- 3-4 łyżki kaszy manny
- sól
- pieprz biały lub kolorowy (wtedy na zupie są takie delikatne kropki)
- gałka muszkatołowa (pół łyżeczki)


Przygotowanie:
- Do większego garnka wrzucamy cebulę, pokrojone w kostkę ziemniaki i pietruszkę, liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 minut. Następnie dodajemy różyczki kalafiorów, kaszę mannę, wlewamy mleko i gotujemy do miękkości warzyw. Z zupy staramy się wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Kolejna czynność to miksowanie / blendowanie. Ja używam szklanego stojącego miksera, ale można użyć ręcznego blendera - jak komu wygodnie. Podczas miksowania dodajemy śmietankę, sól (ja dodałam 2 łyżeczki), pieprz (spora ilość), gałkę muszkatołową.

- Zupę przelewamy na talerze, możemy podawać ją z grzankami, bagietką, groszkiem ptysiowym.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz